Filaj OperativFilajul este o actiune de urmarire cu caracter conspirativ in vederea unei observatii directe in detalii despre comportamentul, conduita sau actiunile unei persoane, urmarindu-se stabilirea de adrese, identificarea persoanelor cu care ia legatura urmaritul, fotografierea unor momente si situatii considerate ca fiind relevante de agentii operativi in relatie cu investigatia in curs.
Este una dintre cele mai importante etape din cadrul investigatiei, fiind si cea mai dificila. Filajul trebuie executat in asa maniera incat agentul operativ,  fara a iesi in evidenat, va obtine informatiile sau probele dorite ce il vor ajuta sa finalizeze investigatie in curs. In caz contrar, daca pe durata actiunii de filaj agentul operativ este deconspirat, atat cursul intregii investigatei cat si binele intregii echipe de detectivi pot fi puse in pericol. Unele dintre calitatile pe care agentul operativ de filaj trebuie sa le aibe sunt cultura generala, disciplina, rezistenta fizica, capacitatea de a invinge greutatile, perseverenta in atingerea scopului urmarit.
De asemenea trebuie sa fie un om abil, indraznet, inventiv, cu spirit de observatie, capabil de a identifice la timp si sa tina seama de toate schimbarile survenite, atat in mediul inconjurator cat si in comportamentul celui supravegheat.  Memoria vizuala este extrem de importanta pentru a retine si mai tarziu si relata detaliat in nota de supraveghere operativa, atat infatisarea exterioara, actiunile, comportamentul cat si caracterul intalnirilor celui urmarit.

Un agent operativ insarcinat cu operatiunea de filaj trebuie sa aibe capacitatea de a-si schimba rapid pe parcursul urmaririi, aspectul, infatisarea cu ajutorul truselor de machiaj si a imbracamintii adecvate si a modului comportamental, functie de caracterul unui moment dat.

Dincolo de aceste atribute personale, agentul operativ trebuie sa stapaneasca arta foto/video si a comnuicarii radio in vederea documentarii actiunilor celui vizat si mentinerea constanta a legaturii intre el si restul membrilor echipei de agenti operativi.

Asadar, dupa cum se poate observa, o actiune de filaj reusita si implicit obtinerea de informatii, probe sau evidente de calitate este direct proportionala cu experienta agentului operativ.

Filajul reprezinta o componenta de baza a activitatii unei agentii de detectivi, fiind cea mai costisitoare etapa, necesitand un timp indelungat si mobilizare de forte considerabile.

CAND ESTE NEVOIE DE FILAJ?

Atunci cand...

  • doriti sa vedeti cat de loial este un partener de afaceri
  • incercati sa adunati informatii despre un posibil viitor partener de afaceri
  • vreti sa vedeti care este anturajul copiilor dumneavoastra.
  • vreti sa vedeti cum isi petrec orele de munca acei angajati care lucreaza mai mult "pe teren"
  • suspectati ca partenerul de viata va insala

Desi, din motive lesne de inteles, metodele si tehnicile de filaj constituie un secret profesional, va prezentam in cele ce urmeaza cateva dintre ele.

 

In cazul unor persoane vizate care detin o pregatire contrainformativa sau prin natura lor sunt extrem de suspicioase (paranoice), sau care sunt avertizate in prealabil de existenta unei operatiuni de filaj in curs de desfasurare in privinta sa, se aplica metoda filajului prin intampinare.
Aceasta presupune multiple echipaje de filaj pe traseul persoanei vizate si resurse tehnice considerabile, avandu-se in vedere o flexibilitate si conspicuitate sporita.

Aceasta tehnica se aplica cu precadere atat in situatiile de filaj la pas cat si in filajul vehicular. In ceea ce priveste filajul vehicular este mai dificil, iar agentii folositi trebuie sa aibe o experienta aparte in acest gen de filaj. Nu mai putin adevarat este ca succesul actiunii depinde in buna masura si de configuratia urbana, densitatea traficului, puterea vehicolelor, cat si abilitatile soferilor de ambele parti.

Read More: Cum se efectueaza filajul?